donderdag 23 augustus 2007

Marokkaanse (ingelegde) citroenen

e kunt ze soms kopen in Marokkaanse winkels of op de markt bij een kraam met Mediterrane producten: Gezouten citroenen. Maar zelf inmaken is veel leuker. Ze hebben een heel bijzondere smaak en worden vaak verwerkt in tajine's of soms zelfs ook in salades. Of bijvoorbeeld kort gestoofd in dunne reepjes samen met tuinboontjes.

De gebruikte specerijen kunnen naar eigen voorkeur variƫren. Gebruik uitsluitend zeezout en geen keukenzout. Dat is echt essentieel voor het recept. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de pot. In Marokko is voor de bereiding van deze ingelegde citroenen een soort met dunne schil erg populair. Gebruik citroenen zonder waslaagje.


Ingrediƫnten

Ca. 12 citroenen (afhankelijk van de pot), 250-500 g zeezout, peperkorrels, 1 kaneelstokje, in stukjes, 2 laurierblaadjes, 1 theelepel korianderzaadjes


Was en droog de citroenen en snijd 8 stuks kruislings in tot ongeveer 2 cm van de onderkant (de parten moeten dus nog vast blijven zitten). Duw de uiteinden een beetje uit elkaar en vul met zout. Bestrooi de bodem van een weckpot met zeezout. Meng de rest van het zeezout met de overige specerijen. Doe enkele citroenen in de pot, bestrooi met een laagje zout en druk aan, voeg weer citroenen toe, zout enz. Pers de overige citroenen uit en schenk dit sap in de weckpot. De citroenen moeten helemaal bedekt zijn met zout en citroensap. Sluit de pot af.

De citroenen zijn na ongeveer een maand goed en wel een jaar lang houdbaar!

Geen opmerkingen: